Sån där trevlig mjölk.

Jag brukar köpa ekologisk mjölk ganska ofta, självklart för att det är bra för alla parter, men delvis också för att jag tycker de ekologiska mjölkpaketen är lite finare. Men det är inte vad det här inlägget kommer handla om. Fina mjölkpaket alltså. Det här inlägget kommer att handla om en diskussion som jag och min pappa hade för ett tag sedan, om ekologisk mjölk, och varför den blir ekologisk.

Självklart förstår både jag och min pappa att det handlar om kossor som haft ett bättre liv, som ätit gott och grönt gräs, fått vara ute och leka, kanske skaffat lite KOmpisar (jag kunde inte låta bli...) och levt på en bondgård med en snäll bonde. Helt enkelt kossor som haft det lite trevligare, och därför mjölkat lite trevligare mjölk. Men jag och min pappa funderade över två saker:

De här kossorna som har det såhär bra, lever de ensamma på bara vissa bondgårdar? För om det inte är så, om de lever blandat med de andra kossorna, de som har det lite otrevligare och alltså inte mjölkar lika trevlig mjölk, hur skiljer de dessa kossor åt? När mjölken skickas till Arla, Milko, eller vad du nu dricker för sorts mjölk, är det vissa mjölkbilar som är märkta, för att de ska veta vilka som innehåller vad? Hur ofta blir det fel? Hur många ekologiska mjölkpaket för två kronor mer, innehåller egentligen mindre snäll och trevlig mjölk? Hur lurade blir vi? För man kan ju börja undra nu efter den så kallade "köttfärsskandalen". Hur mycket mer är det vi inte vet om vad som händer bakom kulisserna i en matbutik?

Det andra jag och min pappa funderade över var varför inte all mjölk är ekologisk. Varför är inte all mjölk ekologisk? Varför ska bara vissa kossor få de privilegier som de ekologiska får? Kan inte alla kossor få vara glada och äta grönt gräs och ha ett bra liv, och samtidigt låta oss konsumenter dricka mjölken med lite bättre samvete? Tänk vilket bra liv alla skulle få!

(Självklart förstår jag att det delvis handlar om pengar, resurser och allt annat sånt där tråkigt. Men om vi bortser från det (vilket vi egentligen inte kan, men i bloggens värld borde det mesta vara tillåtet) är det väl en bra idé? Frihet åt kossan!)

Kommentarer
Postat av: Matthias

Hej. Kom av en händelse in på din blogg. Om du inte redan har fått svar om din EKO mjölk kan jag berätta att åtminstone inom Arla som jag kör för är det en särskild linje som samlar in EKO mjölk. Innan hämtningen är bilens tankar rendiskade för att inte blanda konventionell mjölk med EKO. Det är mycket strikta regler för hämtning av EKO mjölk. Du kan sova lugnt ;-)

2008-03-04 @ 18:24:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback